Rockväggen
1
2
Rockväggen 1 / 2
  • Leden började tidigare uppe på det stora blocket som sticker ut från väggen, dit man slemmade upp från vänster. Numera finns ett bultat direktinsteg till höger om blocket. Klättra i stort sett rakt upp från blocket längs olika sorts formationer. Ganska välsäkrad även om vissa säkringar kan vara svåra att få till. En museal pitong strax före toppen.
  • En led med ett storslaget men tämligen seriöst krux. Slemma upp i det mossiga hörnet om du vill klättra leden korrekt, följ annars Det är här det är rock! till den grova tvärsprickan som leder ut till vinkeln mellan taket och areten. Rakt upp för den vackra men svårsäkrade sprickan… Observera det olämpliga i att banka pitonger i ett Natura 2000-område, klättra leden clean!
Rockväggen
1
2
3
Rockväggen 2 / 2
  • Leden har tidigare haft oförtjänt dåligt rykte men är numera en av bergets mest klättrade. Mycket välsäkrad om man har små kamsäkringar till utsteget. Den bultade linjen till höger kan användas som alternativt insteg om originalstarten är för mossig.
  • 8 bultar + ankare
  • 7 bultar + ankare. Var från början helt naturligt säkrad, men blev i och med borrbultningen inte bara bättre säkrad, den fick också en finare linje uppför berget.
Predikstolen, Gagnef

The area is access sensitive!

http://access.bergsport.se/predikstolen-tansvagga/

Klätterklippan ligger inom två olika naturreservat med olika regler, Predikstolen och Tansvägga. Bland klättrare omtalas hela området som Predikstolen.

Den södra delen av klippan som ligger i Ludvika kommun blev under vintern 2018 en del av det nybildade naturreservatet Predikstolen. Den norra delen som ligger i Gagnefs kommun är sedan länge del av Tansvägga naturreservat.

Den södra delen, alla sektorer utom Norra väggen, ligger i Predikstolens naturreservat. Här är det tillåtet att klättra hela året, men det kan temporärt stängas vid eventuell fågelhäckning. Det är inte tillåtet att göra nyturer inom Predikstolens naturreservat.

Den norra delen, sektor Norra väggen, ligger i Tansvägga naturreservat. Klättring är inte tillåtet mellan 1/3 och 30/6. Här är det varken tillåtet att göra nyturer eller borsta befintliga leder.

För hela klippan gäller att det inte är tillåtet att fira från träd med repet direkt runt trädet. Använd de fasta firningsankare som finns tillgängliga, eller gå ner. Nedstigningsleder finns vänster om CAD-väggen, mellan Portello- och Grynlavsväggen, samt Trollgatan, den stora klyftan mellan Kalle Anka-väggen och Norra väggen.

Mer information finns på Accessdatabasen